Pretraga

Tehnologija pivarskog ječma

 

Organizacija proizvodnje pivarskog ječma za potrebe naše sladare pokazatelj je uspešnog modela poslovanja u korist zadovoljstva naših proizvođača. Uslovi ugovaranja proizvodnje za pivarski ječam poznati su prilikom sklapanja ugovora. Na temelju koperantskog ugovora, svojim koperantima osiguravamo:

·      kvalitetno deklarisano seme,

·      sredstva za zaštitu bilja,

·      đubrivo i

·      agronomsku podršku.

Naš tim stručnih inženjera poljoprivrede prati useve tokom vegetacije i daje proizvođačima stručne savete i uputstva od setve do žetve ječma. Naš cilj je proizvodnja kvalitetnog pivarskog ječma te time produžiti partnersku saradnju sa našim koperantima.

Odabir parcele

Champs à renseigner
Image standard
Priprema
Champs à renseigner
Texte

Pivarski ječam nije zahtevan prema tipu zemljišta, što smo utvrdili u praksi i iskustvu od 15 godina te smo se uverili da pivarac vrlo dobro uspeva i na zemljištima nešto niže kvalitetne klase. Za ovu vrstu proizvodnje pogodna su zemljišta koja imaju niske zalihe azota i dobru vodnu propustljivost. Izbegavati zemljišta koja sadrže preko 2,5% humusa, jer time u kišnim godinama sadržaj proteina u ječmenom zrnu može biti veći od maksimalnih 11,5% koji su zahtevi sladare. Dobri predusevi su oni koji ranije napuštaju njivu te imamo dovoljno vremena za predsetvenu pripremu, to bi na primer bili: suncokret, uljana repica, soja kao i hibridi kukuruza koji brzo otpuštaju vlagu i ranije dolaze za žetvu. Međutim zbog zajedničkih bolesti između kukuruza i strnih žita, kukuruz je manje poželjan predusev za pivarski ječam.

Setva

Champs à renseigner
Texte

Za setvu vam preporučujemo Laureate u pitanju je dvoredi fakultativni ječam, pročitajte OVDEOptimalno vreme za setvu je krajem oktobra. Pošto je u pitanju ječam koji se jako dobro bokori, setvena norma je 350.000-400.000 klijavih zrna/ha a kada to preračunamo u kilograme to bi bilo oko 180-200 kg/ha (potrebno je preračunati za svaku partiju posebno u zavisnosti od mase 1,000 zrna i klijavosti). Ukoliko se seje nakon optimalnog roka, potrebno je setvenu normu podići za 10-20 % zavisno koliko se kasni.

Fakultativni ječmovi se mogu sejati od kraja oktobra do kraja februara. Prava preporuka bi bilo da se poseje čim se može ući u njivu.

 

Champs à renseigner
Image standard
Setva
Champs à renseigner
Texte

Pivarski ječam ne traži onu količinu azotnog mineralnog đubriva kao što traže neke druge ratarske kulture. Čak naprotiv, količine azotnog đubriva koje se primenjuju su dosta redukovane u pivarskom ječmu u odnosu na druge kulture. Za ostvarenje prinosa od 1t/ha sa pripadajućom vegetativnom masom, pivarskom ječmu je potrebno 22kg N/ha.

Osnovno đubrenje: fosforna i kalijumova đubriva treba uneti u jesen istovremeno sa pripremom zemljišta za setvu.

 

Image standard
jecam

Prihrana

Champs à renseigner
Image standard
prihrana
Champs à renseigner
Texte

Preporuka je da nedelju dana pre planirane prihrane uradite analizu zemljišta na sadržaj lakopristupačnog azota. Prihranu savetujemo da obavite sa mineralnim đubrivima gde je azot u lakopristupačnoj formi za biljku AN 34,4 % ili KAN 27%

Sporodelujuća azotna đubriva poput 46% UREA nepovoljno deluju na sadržaj proteina u zrnu koji je primaran parametar u celom ciklusu proizvodnje. Protein na prijemu u toku žetve ne sme da prelazi 11,5 %.

 

Champs à renseigner
Texte

Opšta preporuka primene azotnog đubriva :

- Primena u jesen predsetveno: 50 - 60 kg/ha čiste aktivne materije N (ali u zavisnosti od plodnosti zemljišta)

- Prihrana krajem zime: minimalno 40kg N/ha a maksimalno 60kg N/ha (i to u zavisnosti od količine lakopristupačnog azota koja se određuje N-min metodom).

Nega useva

Champs à renseigner
Texte

Za naše koperante koji imaju ugovoren pivarski ječam obezbeđujemo sav neophodan repromaterijal a raspitajte se kod naših stručnjaka koja to sredstva za zaštitu bilja preporučujemo.

Cilj nam je da svi naši koperanti imaju ječam prve klase: zdrav i kvalitetan .

Da bi tretmani bili uspešni, moraju se poštovati spoljašnji uslovi. U momentu prskanja dnevna temperatura mora biti preko 15°C a sledeću noć ne sme pasti ispod 10°C. Nakon toga 7 dana dnevna i noćna ne smeju pasti ispod 5°C. To je idealna temperatura za translokaciju fungicida.

Image standard
Prskanje
Texte

T1 tretman: se obavlja sa kretanjem vegetacije i cilj je da se vegetativna masa održi zdravom. Tu se primenjuje i herbicid. Kada su blage zime, preporučujemo primenu i insekticida zbog cikada.

Kod ječma je ključno održati zdravim klas i 3 lista ispod klasa.

T2 tretman: treba uraditi kada osje počne da viri iz rukavca. Ovaj tretman štiti klas od infekcije Fusarium spp i Septoria spp. Značaj ovog tretmana se naročito ispoljava kada se očekuju padavine, jer se pomenuta oboljenja šire kišnim kapima. Ukoliko se propusti ovaj tretman i infekcija se ostvari, nema preparata koji može zaustaviti pomenuta oboljenja. Zato je naš savet da se radi preventivni tretman i možete mirno da očekujete dobru žetvu.

Primena regulatora rasta se preporučuje ako je usev previše bujan i previše gust. Najefikasniji su oni regulatori rasta koji deluju na povećanje sadržaja lignina u ćelijama te na taj način zadebljavaju zidove i čine stabljiku jačom i otpornijom na poleganje. Pravi efekat se postiže ako se regulatori rasta primene u fenofazi drugog kolenca.

 

Žetva i prijem na silos

Champs à renseigner
Texte

Nekoliko dana pre žetve potrebno je da se dogovorite sa komercijalnim predstavnikom radi što bolje organizacije transporta i prijema u silos. Takođe od komercijaliste treba da dobijete uslove prijema u pogledu vlage i samog kvaliteta ječma. Kvalitet se određuje na osnovu analize uzorka prema sledećim parametrima koji su neophodni za pivarski ječam: sadržaj proteina, kalibracija zrna, sadržaj mikotoksina, vlaga u zrnu i dr. Ovo je jedna standardna procedura sa kojom je proizvođač upoznat tokom sklapanja ugovora.

Image standard
Žetva
Texte

 

Prijem robe u žetvi se vrši na nekoliko otkupnih mesta a uz dogovor sa komercijalistom. Kada kamion dođe u silos sa ječmom, uzima se uzorak iz vozila i na licu mesta se radi analiza kvaliteta od strane sertifikovane kontrolne kuće, a poljoprivredni proizvođač može da prisustvuje analizi na licu mesta.