Pretraga

Tags
Grupacija

Grupacija

Održiva energija: Pokretanje solarne termoelektrane za Boortmalt.

Image
Issoudin plant
Body

Nakon kogeneracije i biomase, postrojenje za proizvodnju slada Boortmalt u Issoudunu u Francuskoj sada se može osloniti na solarnu toplotnu energiju za svoje potrebe za grejanjem. Dana 20. septembra 2021. godine lokacija je otvorila solarnu termoelektranu površine 14.252 m², koju je finansirao Kiotherm uz podršku ADEME -a. Postrojenje godišnje proizvodi 8,5 GWh održive, nisko ugljenične toplote, što predstavlja oko 10% potreba fabrike.

Ova instalacija će izbeći godišnje ispuštanje 2.100 tona CO2 u atmosferu godišnje, što je ekvivalent godišnje emisije 1.050 automobila. Zahvaljujući ovoj novoj instalaciji, 50% topline potrebne za rad sladare sada dolazi iz održivih izvora. Očekuje se da će se ovaj udeo povećati u narednim godinama.

Održivi razvoj: stub Axereal-ovog modela

"Sladara Issoudun, istorijsko mesto prerade za aktivnosti zadruga, imala je suštinsku ulogu u našem industrijskom razvoju. Tokom godina uspela je da se modernizuje kako bi integrisala najsavremenije tehnologije za sve održiviju proizvodnju slada. ""Danas savršeno utelovljuje dinamiku naše putanje koja ima za cilj ubrzanje poljoprivredne i prehrambene tranzicije", objašnjava Jean-Francois Loiseau, predsednik Axereal grupe. Ovaj objekat velikih razmera deo je ukupne strategije održivog razvoja grupe Axereal. "Naš cilj je povećati našu profitabilnost usredsređujući se na strukturiranje lanca snabdevanja. Ekološki prihvatljiva proizvodnja, HVE, proizvodnja sa niskim sadržajem ugljenika, skladišta nove generacije: usvajamo liderski pristup u ovim i drugim temama. Svaki korak ka održivoj proizvodnji je još jedan korak ka ispunjenju očekivanja naših kupaca, a na kraju i potrošača “, objašnjava Paul-Ives L'Anthoen, izvršni direktor grupe Axereal.

Smanjenje ugljeničnog otiska postaje prioritet za svetskog lidera u proizvodnji slada: Boortmalt

Za proizvodnju slada na održiv način potrebna je svakodnevna posvećenost stalnom poboljšanju. Smanjenje potrošnje energije i emisija jedan je od četiri glavna cilja održivosti Boortmalt-a, uz očuvanje vode, održivu poljoprivredu i pitanja zdravlja i sigurnosti. ""Naš cilj je smanjiti emisiju CO2 za najmanje 50% do 2030. godine po čitavom globalnom obodu Boortmalta, čime smo u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumima"", objašnjava Yvan Schaepman, generalni direktor kompanije Boortmalt (podružnice slada Axereal Group). Već nekoliko godina Boortmalt ulaže u alternativnu energiju kako bi smanjio emisiju ugljenika i ograničio potrošnju fosilnih goriva. Lokalitet Issoudun jedno je od najnaprednijih postrojenja za proizvodnju slada u procesu dekarbonizacije, i to još jednom dokazuje danas"