Search

Apis Agrar

Proizvodnja soje u Bačkoj Palanci

Champs à renseigner
Image standard
Apis Agrar
Description Image
Milan Bulajić, Apis Agrar
Champs à renseigner
Texte

Posetili smo porodično gazdinstvo Bulajić iz Bačke Palanke koja se bavi poljoprivredom od 1956. godine. Poslednje 4 generacije su bile uključene u poslovima na ovom gazdinstvu i to je zaista za pohvalu. Krenuvši od mapiranja svih obradivih površina i varijabilnog đubrenja, primene tradicionalne tehnologije soje a potom i deljenja iskustva i saveta svojim koperantima je nešto što čini stub ovog gazdinstva, kompanije Apis Agrar. Razgovarali smo o tehnologiji soje i sortimentu koji primenjuju, gde nam je direktor ove firme Milan Bulajić ispričao svoje iskustvo sa sojom Pallador. Naš sagovornik ističe da u svojoj proizvodnji uvek gledaju višegodišnji prosek i nikada se ne oslanjaju samo na jednu proizvodnu godinu .

Champs à renseigner
Texte

„S’obzirom da se nalazimo u južnoj Bačkoj, ovde često vlada uverenje da je soju dovoljno samo posejati i da ona bude dobra. Međutim, mi se trudimo da soji pružimo maksimalnu agrotehniku kako bismo postigli najbolje prinose. Mapiramo parcele i na osnovu ovih analiza radimo osnovno đubrenje sa 250-300 kg/ha NPK đubriva formulacije 5-15-15. Na proleće radimo još i dopunu sa startnim mikrogranulisanim đubrivom domaćeg proizvođača formulacije NP 10-40 u količini od 20kg/ha istovremeno sa setvom.

Champs à renseigner
Image standard
Pallador
Champs à renseigner
Texte

Ovo mikrogranulisano đubrivo pokazuje svoje prave performanse kada nakon setve nastupi sušan period, i tada je vidno da su biljke naprednije, jače i razvijenije i mnogo bolje podnose stresne uslove u tim početnim fenofazama. Ovu tehnologiju primenjujemo na svim svojim parcelama gde sejemo soju“.

Naš sagovornik nam je istakao značaj primene inokulanta na semenu soje i to rade neposredno pre setve: „Inokulaciju radimo pre svega zbog humusa u zemljištu, jer su nam neophodni živi mikroorganizmi u obradivom sloju, jer ako oni nisu živi onda nije živo ni zemljište. Mi smo pre svega agronomi i od prvog dana koristimo inokulante na semenu pa do dana današnjeg. Kao razlog sve slabije primene inokulanata u soji među poljoprivrednicima, naš sagovornik izdvaja nedostatak radne snage.

Međuredni razmak soje koji primenjuju je isključivo na 50cm a razmak u redu je 4cm, što im se najbolje pokazalo jer su već ranijih godina testirali različite međuredne razmake kao i gustine. Gustinu od 500,000 posejanih zrna smatraju najboljom jer tako soja brže i bolje zatvara redove i ranije stvara mikroklimat što je vrlo bitno za razvijanje velikog broja mahuna i samih zrna u mahunama.

Champs à renseigner
Image standard
cultivation
Champs à renseigner
Texte

Na temu suzbijanja korova naš sagovornik nam je rekao sledeće: „Pošto su sve parcele u našem vlasništvu, i nemamo zakupa, tako nemamo ni veliki pritisak korovskih vrsta. Nakon setve obavezno radimo prskanje herbicidom posle setve a pre nicanja, potom je dovoljna samo jedna korekcija protiv širokolisnih korova, a ukoliko se pojavi divlji sirak njega prskamo ciljano.“ Kao obaveznu meru, Milan je izdvojio međurednu kultivaciju: Špartanje radimo dva puta, prvi put ide redovan špartač, a drugi put ide sa srednjim motikama kako bi malo zagrnuli i uneli vazduh u zonu korenovog sistema.

Milan je takođe istakao i značaj folijarne prihrane borom dok može da se uđe u njivu doze 2 kg/ha.  Jedan manji deo svojih površina soje navodnjavaju tifonom, a ova mera im se izuzetno pokazala u sušnim godinama. Zalivanje rade tokom mesec dana i to 24/7 u tri turnusa sa po 40 litara vode po metru kvadratnom.

Champs à renseigner
Texte

Na temu sortimenta naš sagovornik kaže da isključivo seju soju prve grupe zrenja a u svojoj proizvodnji imaju svega 3 sorte: „Nema tu prostora za neko veliko eksperimentisanje sa sortama, zna se šta je dobro i to sejemo. Za Pallador sam se odlučio zahvaljujući Borisu i promoterima Lidee, ali takođe se već i dosta pročulo za njega, priča se o Palladoru. Prošle godine smo ga prvi put posejali, bili smo zadovoljni i nastavljamo proizvodnju.

 

Citation

Prošle godine ostvaren prinos Palladora je bio 4 t/ha i dobro se pozicionirao u našoj proizvodnji. Bila je dobra godina za soju i nismo navodnjavali.

Texte

Međuredni razmak na koji smo sejali Pallador je 50cm a razmak u redu 4cm, ali smo primetili da on komotno može i ređe da se seje. Vidimo da voli svoj prostor jer se jako dobro grana. Ako su postignuti optimalni uslovi, Pallador ima dosta mahuna sa po 4 zrna, jako dobro se grana i ima jako puno spratova. Kada biljka ima prostora oko sebe, ona se dobro izgrana i ima i do 250 mahuna, to smo brojali. Mi u šali kažemo da je Pallador kao štir, toliko ume da se izgrana. I specifična je biljka, listove ima kao paprika“.

Champs à renseigner
Image standard
Pallador
Champs à renseigner
Texte

Izdvojili bi jednu vrlo zanimljivu konstataciju našeg sagovornika o Palladoru: „Stay green efekat smo primetili ali to nam ne predstavlja nikakav problem kada je dobar kombajn; ne bojimo se stay green efekta jer sorta je stvarno dobra. U poređenju sa druge dve sorte koje sejemo, jako dobro se rangirao.

 

Citation

Nastavljamo i dalje sa Palladorom, u ovoj godini on će biti oko 25% na našim parcelama. U našoj koperaciji nudimo svega 4-5 sorti soje a Pallador je jedan od njih. Ne volimo puno da širimo, zna se šta je provereno i dobro, jer mi sejemo i preporučujemo samo ono što je provereno i dobro“.

Texte

O našem sagovorniku: Porodična firma Apis Agrar osnovana je 2018. godine i ima 14 zaposlenih koji su većinom članovi porodice Bulajić.  Naš sagovornik Milan Bulajić rođen u Bačkoj Palanci je direktor pomenute kompanije, diplomirani inženjer zaštite bilja – master. Poljoprivredom se bavi ceo svoj život, gazdinstvom koje je započeo njegov pradeda a potom nastavili deda, otac a potom i on sam. Član je CEJA Evropskog veća mladih poljoprivrednika sa centralom u Briselu. Apis Agrar radi koperaciju do nekih 100km u krugu Bačke Palanke. Svojim koperantima daju agronomske savete, a od ove godine rade i e-agrar za svoje koperante i to potpuno besplatno. Citiramo Milana: „Mi smo tu za naše koperante od početka do kraja“.

Web sajt: http://apisagrar.rs/