Pretraga

Avril u različitim sklopovima - rezultati ogleda 2021.

Image
Avril-sklop
Groupe paragraphe
Champs à renseigner
Texte

 

Soja je jedna od najvažnijih proteinskih biljaka i poslednjih godina dobija veliki značaj u setvenoj strukturi poljoprivrede Srbije. Vrlo značajno je i što soja kao leguminoza ima mogućnost da vezuje azot iz vazduha i na taj način obezbedi svoje potrebe za azotom.
Avril je nova sorta soje na našem tržištu u Srbiji, odlikuje je nizak rast zbog vrlo kratkog razmaka između internodija (spratova) i samim tim ima fantastičnu stabilnost odnosno ne poleže. Pošto nas je zanimala mogućnost grananja ove sorte, postavili smo oglede sa različitim sklopovima i ustanovili da ova sorta ima odlično grananje.
Rezultat ogleda koji vam prikazujemo je iz Gakova (Opština Sombor), u pitanju je livadska crnica sa sadržajem humusa 2,4% , pH 7,35 (neutralan), predusev je bila pšenica a na jesen 2020. je zaorano 300kg/ha NPK 16:16:16 na dubinu od 25-30cm. Na proleće setvospremač u dva prohoda sa 100 kg/ha i tom prilikom je primenjena urea.
Tokom vegetacije su urađene hemijske mere suzbijanja korova i dva špartanja.
Veličina svake ogledne parcele je 20m2 .
Međuredni razmak je 50cm
Image standard
Avril
Citation

 

Rezultati ogleda su pokazali da je najoptimalniji sklop bio od 450,000 zrna/ha ali da se nije ostvario ni značajni gubitak sa sklopom od 350,000 zrna/ha.

Image standard
Avril-vlaga
Texte

 

Na fotografijama možete videti kako je to izgledalo na njivi, i čak i vizuelno se vidi da je ređi sklop bio nešto zeleniji o odnosu na gušći ali to nije uticalo na vreme žetve koje je na kraju došla u slično vreme kod svih varijanti ogleda.

 

 

 

Image lien
Avril-soja
Image lien 2
Avril-sklop
Champs à renseigner
Citation

 

Naša preporuka za setvu 2022. je da se sorta Avril seje na 4,4 cm kada je u pitanju međuredni razmak od 50cm; dok za 70cm međurednog razmaka u redu treba da bude 3,1 cm

Texte

 

Ovakav ogled smo napravili pre svega da vidimo mogućnost grananja sorte Avril gde smo videli da Avril ima tu sposobnost grananja ukoliko biljka ima mesta oko sebe. U ovo smo se uverili i kod naših ratara koji su sejali Avril u svojim proizvodnjama.
Za sva dodatna pitanja možete slobodno kontaktirati naš prodajni tim, koji će vas vrlo rado saslušati i odgovoriti na sva vaša pitanja.