Search

Tags
Serbia

Serbia

AVRIL U RAZLIČITIM SKLOPOVIMA - REZULTATI OGLEDA 2021.

Image
Avril-sklop
Body
Soja je jedna od najvažnijih proteinskih biljaka i poslednjih godina dobija veliki značaj u setvenoj strukturi poljoprivrede Srbije. Vrlo značajno je i što soja kao leguminoza ima mogućnost da vezuje azot iz vazduha i na taj način obezbedi svoje potrebe za azotom.
Avril je nova sorta soje na našem tržištu u Srbiji, odlikuje je nizak rast zbog vrlo kratkog razmaka između internodija (spratova) i samim tim ima fantastičnu stabilnost odnosno ne poleže. Pošto nas je zanimala mogućnost grananja ove sorte, postavili smo oglede sa različitim sklopovima i ustanovili da ova sorta ima odlično grananje.
Rezultat ogleda koji vam prikazujemo je iz Gakova (Opština Sombor), u pitanju je livadska crnica sa sadržajem humusa 2,4% , pH 7,35 (neutralan), predusev je bila pšenica a na jesen 2020. je zaorano 300kg/ha NPK 16:16:16 na dubinu od 25-30cm. Na proleće setvospremač u dva prohoda sa 100 kg/ha i tom prilikom je primenjena urea.
Tokom vegetacije su urađene hemijske mere suzbijanja korova i dva špartanja.
Veličina svake ogledne parcele je 20m2 .
Međuredni razmak je 50cm
Groupe paragraphe
Champs à renseigner
Image standard
Avril
Citation

Rezultati ogleda su pokazali da je najoptimalniji sklop bio od 450,000 zrna/ha ali da se nije ostvario ni značajni gubitak sa sklopom od 350,000 zrna/ha.

Image standard
Avril-vlaga
Texte
Na fotografijama možete videti kako je to izgledalo na njivi, i čak i vizuelno se vidi da je ređi sklop bio nešto zeleniji o odnosu na gušći ali to nije uticalo na vreme žetve koje je na kraju došla u slično vreme kod svih varijanti ogleda.
Champs à renseigner
Image standard
Avril-soja
Champs à renseigner
Image standard
Avril-sklop
Champs à renseigner
Citation

Naša preporuka za setvu 2022. je da se sorta Avril seje na 4,4 cm kada je u pitanju međuredni razmak od 50cm; dok za 70cm međurednog razmaka u redu treba da bude 3,1 cm

Champs à renseigner
Texte
Ovakav ogled smo napravili pre svega da vidimo mogućnost grananja sorte Avril gde smo videli da Avril ima tu sposobnost grananja ukoliko biljka ima mesta oko sebe. U ovo smo se uverili i kod naših ratara koji su sejali Avril u svojim proizvodnjama.
Za sva dodatna pitanja možete slobodno kontaktirati naš prodajni tim, koji će vas vrlo rado saslušati i odgovoriti na sva vaša pitanja.